Tietoa malminetsinnästä
Mitä malminetsintä on?
Malminetsintä tarkoittaa sananmukaisesti malmien etsimistä. Jotta yhteiskunnan tarvitsemia raaka-aineita saataisiin tuotettua, tarvitaan kaivoksia. Jotta kaivostuotanto voidaan aloittaa, tarvitaan malmiesiintymä, joka on pitoisuudeltaan ja määrältään riittävä, jotta se kannattaa hyödyntää. Näiden esiintymien löytymiseksi tehdään malminetsintää, jota voidaan tehdä erilaisilla menetelmillä.
Malminetsintätyö etenee yleensä vaiheittain, ja se usein keskittyy tietyille, geologialtaan potentiaalisille alueille. Etsintätyöhön liittyy usein epävarmuuksia; tilastollisesti vain murto-osa etsintäprojekteista johtaa löytöön ja kaivoksen avaamiseen.
Miksi malminetsintää ja miksi sitä tehdään Suomessa?
Nykyaikainen yhteiskunta ja elintaso perustuu kaivannaistuotteiden käyttöön ja niiden saatavuuteen. Väkiluvun kasvaessa ja teknologioiden kehittyessä raaka-ainetarve on vain kasvanut. Näiden tarpeiden täyttämiseksi tarvitaan uusia malmiesiintymiä. Ilman uusi kaivoksia riittäviä raaka-ainevarantoja ei olisi, jolla olisi merkittäviä vaikutuksia yhteiskunnalle.
Malminetsintää tehdään kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Suomen kallioperä on osiltaan potentiaalinen malmiesiintymien löytymiselle.
Miksi tarvitaan uusia kaivoksia? Eikö raaka-aineita voida vain kierrättää?
Vaikka kierrätys on kehittynyt ja lisääntynyt vuosien mittaan, se ei yksinään riitä tyydyttämään kysyntää. Raaka-aineiden tarve ja kierrätettävän materiaalin määrä ja laatu eivät täysin kohtaa. Uudet teknologiat synnyttävät uutta kysyntää; nykypäivänä käytettäviä raaka-aineita ei ole tuotettu riittävästi menneisyydessä. Joillakin raaka-aineilla on myös pitkä käyttöikä, eivätkä ne palaa uudelleen käytettäväksi yhtä nopeasti kuin toiset.
Mitä tarkoittavat varaus, malminetsintälupa ja kaivoslupa?
Alkuvaiheessa malminetsintä on lähinnä geologiseen tietoon tutustumista ja mahdollisesti maastossa tehtävää tarkastelua, jota voidaan tehdä jokaisen oikeuden perusteella. Mikäli alue on kiinnostava, voi etsivä taho hakea sille Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta joko varausta tai malminetsintälupaa.
Varausilmoituksen jättänyt malminetsijä saa kaivoslain nojalla etuoikeuden malminetsintäluvan hakemiseen. Varaus ei anna oikeutta tehdä systemaattista malminetsintätyötä maastossa, eikä anna oikeutta kaivoksen perustamiseen. Varaus on ainoastaan etuoikeus muihin malminetsijöihin nähden, eikä se rajoita millään tavoin alueen muuta maankäyttöä. Kaivoslaki mahdollistaa varausilmoituksen jättämisen huomattavasti löysemmin ehdoin, kuin muiden lupa-alueiden kohdalla. Näin ollen varausilmoitus voidaan jättää myös alueelle, jonne malminetsintälupaa ei ole mahdollista saada.
Mikäli malmia etsivä taho päätyy siihen, että alue on riittävän kiinnostava, voidaan hakea kaivoslain mukaista malminetsintälupaa. Malminetsintälupa antaa oikeuden tehdä töitä laajemmalla skaalalla; muun muassa koneellista näytteenottoa ja kairausta. Malminetsintälupa on voimassa määräajan – neljä vuotta, johon on mahdollista hakea jatkolupaa 15 vuoteen saakka – ja etsijä on velvoitettu raportoimaan Tukesille töistään ja tuloksistaan vuosittain. Malminetsintäluvan saamiselle on myös aluerajoituksia, joten lupa-aluetta ei voi saada samoin ehdoin kuin varausta. Hakuvaiheessa hakija myös kuvaa malminetsinnän vaikutukset ympäristöön, vesistöihin, pohjaveteen, ihmisen toimintaa sekä maa- tai kallioperään. Malminetsintäluvalle ja hakemuksessa esitetylle toiminnalle asetetaan myös vakuus ja jälkitoimenpiteistä huolehditaan toiminnan lopettamisen jälkeen.
Mikäli malminetsintätyö johtaa esiintymän löytymiseen, voidaan hakea kaivoslupaa. Kaivoslupa on voimassa toistaiseksi, mikäli kaivostuotanto pysyy käynnissä. Lupa tarkistetaan vähintään 10 vuoden välein. Kaivostoiminta vaatii kaivosluvan lisäksi muitakin lupia, mm. ympäristöluvan. Lopetus- ja jälkitoimenpiteitä varten kaivosluvan haltijan on asettava riittävä vakuus – eli rahasumma, jonka viranomaiset määrittelevät, ja jolla voidaan kattaa kustannukset.